Mézeink

Galagonya méz

Igazi különlegesség, mivel nagyon kevés van belőle. Nálunk csak minden 3. évben tudunk valamennyit elvenni a méheinktől. Az első olyan virág, melyből lehetőségünk van mézet pergetni. Gyorsan kristályosodik, de apró kristályai vannak. Sárgás színű, állaga a könnyen kenhető vajra emlékeztet. Csak friss fogyasztásra, esetleg kenyérre kenve ajánljuk. Szívbántalmakra kiváló természetes segítség.

Repce méz

A sárga repcevirág nektárjából nagyon gyorsan kristályosodó, szinte hófehér, krémes állagú méz lesz. Alacsony a savtartalma, így gyomorbántalmakban szenvedőknek is egy kellemes méz lehet. Langyos teában feloldva kellemes aromát ad a főzetnek.

Akácméz

Régiónkban a legjelentősebb mézelő növény. A nyári gyűjtési időszakban a méheinket sok-sok hektár akácerdő veszi körbe. Színe sárgás, majdnem áttetsző és folyékony. Szinte nem is kristályosodik.

Selyemfű méz

Régiónkban az akác után következik, mint jelentős mézelő növény. Virágporát a méhek nem gyűjtik, így virágporra érzékenyek is kísérletezhetnek vele. Színe vöröses, aromája intenzív és nagyon lassan kristályosodik az akáchoz hasonlóan, így sokáig folyékony marad.

Napraforgó méz

Illatos, aromás, ízletes, közepesen gyorsan kristályosodik. Színe aranysárgától a napsárgáig terjed. Néhány hónap alatt teljesen bekristályosodik. Íze aromás, kristályai nagyobb szemcsések, ezért fogyasztása mellett bőrápolásra is lehet használni.

Vegyes virágméz

Egy igazi különlegesség. A fajtamézektől az különbözteti meg, hogy virágmézbe a méhek számtalan jótékony hatású virág nektárját sűrítik bele. Általában sárgás árnyalatú és gyorsan kristályosodó, de függ attól, hogy a méhek mely legelőkön gyűjtötték és így mely növények virágaiból áll össze.

Aranyvessző méz

Az Aranyvesszőméz más néven Szolidágóméz növénye a elsősorman vesebetegek gyógynövényeként ismert. Az aranyvesszőméz ízletes és lágy, gyakran mentás utóízű, mivel egyidőben nyílik a mentával. Az utolsó jelentős nektárt adó virág. A méheink téli telelőhelyén jelentős mennyiség található belőle, de elvenni csak keveset tudunk tőlük, hiszen arra törekszünk, hogy a méhek ezzel a mézfajtával teleljenek át.

Krémméz